Εικαστική ρότα στην ζωή με καπετάνιο Καββαδία

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, λάδι σε μουσαμά, 70x80
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, λάδι σε μουσαμά, 70x80

«Η ζωγραφική προσέγγιση του Μανόλη Μπίτζου αντικατοπτρίζεται, περισσότερο ώριμη από ποτέ, στη τελευταία σειρά έργων του, που αφήνουν τις αντανακλάσεις των νερών να αναδείξουν σπαράγματα των μορφών, αποδίδοντας με φράσεις γεωμετρικής αφαίρεσης, και ισοροπώντας συνθετικά με μια προσέγγιση που συναντούμε στην Art Informel. Η σχέση του καλλιτέχνη με τη θάλασσα συναρτάται υπέροχα με τη ποίηση του Καββαδία.

Στο εννοιολογικό πεδίο, η σειρά εντάσσεται στην μετανεωτερικότητα της απονομιμοποιήσης των μεγάλων αφηγήσεων στη τέχνη, προς όφελος της καθημερινής εμπειρίας. Μέσα απο τα τελευταία έργα του, και τη σχέση του με τη ποίηση του Καββαδία που τα διατρέχει, ο ζωγράφος αποδίδει συμβολικά τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, και καλεί τον θεατή στην διάσχιση “εν ρευστώ” των μικρών μονοπατιών και των μεγάλων δρόμων που οδηγούν στην ωριμότητα.»

Πάρης Καπράλος,
Εικαστικός Επιμελητής

Ο εικαστικός Μανώλης Μπίτζος και η συνάντησή του στον καμβά, με τον ποιητή Νίκο Καββαδία.

Θολά αλλά βαθειά τα νερά στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, θέλουν δεινούς κολυμβητές να τα διασχίσουν. Στο απέραντο της υγρής έκτασής τους, είναι κρυμμένα μαργαριτάρια του βυθού.

Από την ονειρική ρέμβη του ποιητή των ταξιδιών, εμπνέεται ο εικαστικός Μανώλης Μπίτζος, που από ότι διαπιστώνει στο έργο του κανείς, ξέρει καλό κολύμπι, ανιχνεύοντας μέσα στο χρώμα και τη μορφή, σχήματα που αναδύονται από το πυκνό πούσι της ποίησης του Καββαδία.

 

Ο Μανώλης Μπίτζος ζωγραφίζει το ανεξερεύνητο τοπίο των πλοίων, αλλά και των λιμανιών που εμφανίζονται αίφνης μέσα από την ομίχλη με έντονες χρωματικές αντιθέσεις, αλλά και με σκιρτήματα μορφών που αποτυπώνονται μετέωρα σχεδόν, ως προΰπαρξη του υπαρκτού τόπου. Η ζωγραφική του Μανώλη Μπίτζου, είναι μια αίσθηση ταξιδιού που παραμένει ατελεύτητο σαν το υγρό στοιχείο της ζωής που ρέει ακατάπαυστα.

Ο Μανώλης Μπίτζος ζωγραφίζει εμπνεόμενος από τον Νίκο Καββαδία καράβια που ταξίδεψαν, γνώρισαν καινούργιους κόσμους, άλλοτε ναυάγησαν ακούγοντας τους ψιθύρους των μυστικών της θάλασσας, κάποια από αυτά άλλαξαν πορεία ή χάθηκαν μέσα στο πούσι και άλλα αποσύρθηκαν γερασμένα σε λιμάνια μοναχικά ιστορώντας τους μύθους των ταξιδιών τους.

Θάλασσα και ταξίδι συμβολίζουν την πνοή της ελευθερίας αλλά και της μοναξιάς, το έσω κατάστρωμα που φέρνει σκέψεις και όνειρα στους ναυτικούς και κόσμους πολύχρωμους των βυθών στους ζωγράφους, που εμπνέονται από τα ατέλειωτα ταξίδια.

Η ζωγραφική του Μανώλη Μπίτζου μας ταξιδεύει στο αφηρημένο τοπίο του υπαρκτού σώματος των καραβιών, αλλά και της ιστορίας τους, που αφήνει τα ίχνη της, ως αντιφέγγισμα μοναξιάς και ελευθερίας που διαχέει η θάλασσα. Ζωγραφική με κρυμμένα βήματα περιπλανώμενων ναυτικών που χάθηκαν μαζί με τα καράβια, αλλά άφησαν τις σκιές τους μέσα σ’ αυτά.

Νίκος Καββαδίας και Μανώλης Μπίτζος. Μια ένωση εποχών, μια συνύπαρξη γόνιμη που οδηγεί στον διαχρονικό κόσμο που ενώνεται σε νέα προοπτική για να εξερευνήσει πάλι όψεις, μορφές και μυστικά της έκφρασης.

Χρώμα και φως, σκοτάδι και ύπαρξη, ποίηση και μοναξιά.
Ο αφαιρετικός εξπρεσιονισμός του Μανώλη Μπίτζου, πλέοντας στο βαθύ πέλαγος του Νίκου Καββαδία, μορφοποιεί τα μακρινά ταξίδια που συνεχίζονται ακόμη.

Ιωάννα Λαδοπούλου Παπαδοπούλου,
Συγγραφέας

Κάθε καλλιτέχνης, κάθε είδους, έχει επιρροές από τα βιώματα του. Γιατί να αποτελώ εξαίρεση; σε κάθε μου πινάκα έστω για λίγο, να εκεί, σε μια γωνίτσα, υπάρχει κάτι δικό μου. Οι άνθρωποι που αγάπησα ή μ’ αγάπησαν.

Οι μουσικές που άκουσα. Οι ταινίες που είδα. Τα βιβλία που διάβασα. Οι χάρες μου και οι λύπες μου.

Μέσα σε όλα και ο Καββαδίας. Οι άγνωστες θάλασσες, χώρες ξένες μαγνητικές, άγριες και όμορφες. Η δύσκολη ζωή του ναυτικού. Η μοναξιά, τα τατού, τα ναρκωτικά. Η Βαβέλ ενός πληρώματος και οι παραξενιές τους. Η πολιτικοποίηση κρυφή μα υπαρκτή πίσω από κρυμμένες λέξεις, η μουσική του Μικρούτσικου που μας τον έφερε στα σπίτια μας, σαν τον θείο ή τον πάτερα που επέστρεφε έπειτα από απουσία χρόνων.

Περιθωριακός για τους λίγους της εποχής. Πόσο λάθος. Ήταν ένας βιωματικός ποιητής που λίγοι έχουν αυτή την τιμή.

Όλα αυτά με οδήγησαν στην ολοκλήρωση ενός θεματικού έργου πάνω στην ποίηση του. Ελπίζω να πλησίασα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μανώλης Μπίτζος

ipografi logo 1

εργαστήριο: Ραιδεστού 2, Κολωνός, Αθήνα
επικοινωνία: 6972 802 545
email: manolis@mpitzos.gr
© 2020